EU on yhä enemmän eliitin projekti
Ralph Jaari 22.06.2004 Kriittiset eurooppalaiset r.y:n puheenjohtaja
”Suomella on mahdollisuus pelastaa Eurooppa olemalla rakentavalla tavalla riittävän kriittinen ja objektiivinen EU:n kehittämisessä eikä suinkaan pelkällä katteettomalla idealismilla.
Kriittiset eurooppalaiset r.y:n puheenjohtaja Ralph Jaari
Äskettäisissä EU-parlamentin vaaleissa lähes 60 % suomalaisista jätti äänestämättä. Tulos oli kyllä parempi kuin edellisissä EU-parlamentin vaaleissa, mutta edelleen selvä enemmistö suomalaisista ei ollut kiinnostunut EU-vaaleista, joiden merkitys saattaa kuitenkin olla tavattoman suuri EU:n tulevalle kehitykselle.
Miksi enemmistö suomalaisista jätti äänestämättä? Selityksiä voi olla monta mutta yksi niistä ilmeisesti on se voimattomuuden ja mitättömyyden tunne, jota äänestäjät tuntevat: EU-byrokraatit ja -poliitikot päättävät kuitenkin mihin mennään, meiltä ei kysytä mitään.
Uuden polven johtava europoliitikko Alexander Stubb kirjoitti viime sunnuntain Helsingin Sanomain sunnuntailiitteessä artikkelin, josta suorastaan huokui väheksyvä suhtautuminen eurokriittisiä kansalaismielipiteitä kohtaan. Stubbin mukaan esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa suurimmat voitot menivät liikkeille, jotka ratsastavat ihmisten alhaisimmilla ennakkoluuloilla.
Eurokriittisen liikkeen suomalaisena edustajana koen tällaiset syytökset erittäin loukkaavina. Toivoisin, että rakentavaa kritiikkiä EU-liittovaltiota ja sen kehitystendenssejä kohtaan voidaan esittää ilman että tulisi leimatuksi miltei rasistiksi tai kiihkoilijaksi. Onhan näet niin, että kaikessa kehitystyössä tarvitaan rakentavaa kritiikkiä ja kyseenalaistamista. Tämä koskee niin tiedettä, taidetta kuin politiikkaa.
Tällä hetkellä on voimakkaasti herännyt kysymys, miten 25 EU-maan parlamentit tulevat ratifioimaan eli hyväksymään hallitustensa neuvotteluratkaisun EU:n uudesta perustuslaista. Jo nyt tiedetään, että ainakin kahdeksassa jäsenmaassa tullaan järjestämään asiasta kansanäänestys. Jos usea maa päätyisi hylkäämään sopimuksen, on epävarmaa, astuisiko uusi perustuslaki koskaan voimaan.
Mutta kuten moni muukin asia, tämä uhka tulee kääntää haasteeksi. Vihdoinkin kansalaiset monissa EU-maissa saavat mahdollisuuden vaikuttaa suoraan EU:n kehitykseen. Toivon hartaasti, että Suomessakin kansanäänestys järjestetään. Se pakottaisi äänestäjät syventymään EU:hun ja sen vaihtoehtoisiin kehityslinjoihin. Ehkäpä se johtaisi jopa siihen, että suuri enemmistö suomalaisista ottaisi kantaa asiaan äänestämällä. Luulenpa että sekä Stubb että allekirjoittanut olisivat silloin tyytyväisiä.
Lopuksi: Suomella on mahdollisuus pelastaa Eurooppa olemalla rakentavalla tavalla riittävän kriittinen ja objektiivinen, eikä suinkaan pelkällä katteettomalla idealismilla.