Uudet nettikasinot 360

Euroopan unionin perustuslaista kansanäänestys

Kajaani 12.10.2003

Kainuun Keskustanuorten kokouksessa puhunut Nuoren Keskustan Liiton (NKL) puheenjohtaja Sami Sulkko vaatii, että Euroopan unionin perustuslaista on järjestettävä kansanäänestys. Sulkko kertoi esittävänsä näkemyksensä kahden viikon päästä järjestettävälle NKL:n liittokokoukselle Kokkolassa. Jos liittokokous yhtyy kantaan, tarkoittaa se käytännössä, että keskustanuoret vievät asian käsittelyyn myöhemmin syksyllä Keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Euroopan unionin perussopimusten uudistamista valmistellut konventti alkoi hyvin pian alkuperäisen toimeksiantonsa ohi kirjoittamaan Euroopan unionille perustuslakia, joka muuttaisi unionin luonteen perusteellisesti.

Vaikka ehkä juridiikkaan perehtyneet vähättelevät perustuslakia ja sen merkitystä, en kansainvälisistä suhteista valmistuneena yhteiskuntatieteiden maisterina kuitenkaan yhdy tuohon vähättelyyn, Sulkko arvioi.

Sulkon mielestä Euroopan unionin perustuslaki on ennen muuta poliittinen signaali unionin luonteen muuttamiselle muistuttamaan liittovaltion, tai jopa valtion rakenteita. Sulkko muistutti, ettei Euroopan integraatio voi edetä ilman kansalaisten hyväksyntää, mistä Ruotsin päätös jättäytyä EMU:n ulkopuolelle oli oiva esimerkki. – Eliitin tahto ei aina kulje käsi kädessä kansan tahdon kanssa. Sen vuoksi kansanäänestys on paikallaan sen varmistamiseksi, että nyt valitulla Eurooppa-politiikalla olisi aidosti kansan tuki.

Sulkon mukaan kansanäänestyksen vaatiminen ei ole Euroopan uninonin ja integraation vastustamista, vaan se on nimenomaan EU:n kehittämistä kansalaisten tuella. – Jos tuota kansan tukea ei ole, menettäisi unioni nopeasti merkityksensä ja vaikutusvaltaansa, Sulkko näpäytti.

Sulkko toivoi kokouksessa, että Keskusta pääministeri Matti Vanhasen johdolla toimisi johdonmukaisesti puolueen omien Eurooppa-poliittisten ohjelmien ja kantojen mukaisesti HVK:ssa.

Lisätietoja,

Puheenjohtaja
Sami Sulkko