Kansanäänestys olisi perusteltu ratkaisu
Klaus A. Raninen (HS 18.7.) ei omien sanojen mukaan kirjoituksessaan tajua, miten EU:n tulevasta perustauslaista voitaisiin järjestää kansanäänestys. Vastausta hakiessa ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.
Kansanäänestys tullaan järjestämään ainakin kymmenessä maassa, muun muassa Ranskassa, Britaniassa, Irlannissa, Espanjassa, Portugalissa, Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa, Tsekissä ja Luxenburgissa. Ehkä näistä löytyisi mallia Suomellekin.
Esimerkiksi Ranskan presidentti Jacques Chiracin mielestä kansanäänestys EU:n perustuslaista on järjestettävä, ja kansalaisten on saatava sanoa mielipiteensä, koska EU:n uusi perustuslaki koskee suoraan ranskalaisia.
On vaikea kuvitella, että sama perustuslaki ei yhtä lailla koskisi suomalaisia siinä missä muita eurooppalaisia.
Kansanäänestys Suomessa voi olla joko neuvoa antava tai sitova. Kansalta voidaan kysyä yksinkertaisesti äänestääkö esitetyn perustuslain puolesta vai sitä vastaan. Toinen mahdollisuus on alistaa eduskunnan päätös kansanäänestykselle.
EU:n perustuslain valmistelu on ollut tärkeä etappi unionin historiassa toisin kuin Raninen omassa kirjoituksessaan väittää. Esimerkiksi Laekenin huippukokouksessa (2001) unionin todettiin olevan historiallisessa käännekohdassa.
Huippukokous haastoi tuolloin perustuslain valmistelukunnan vastaamaan kysymykseen siitä, ”miten Eurooppa-hanketta ja unionin toimielimiä voidaan tuoda lähemmäs kansalaisia”.
Kansallisvaltionäkökulmasta voidaan toki väitellä loputtomiin siitä, onko EU muuttunut vuoden 1994 kansanäänestyksen jälkeen niin merkittävästi, että kansanäänestys olisi tarpeen.
Ainakaan silloin ei keskusteltu EU:n oikeushenkilöllisyydestä, yhteisestä perustuslaista tai puolustuksesta, puhumattakaan presidentistä, ulkoministeristä tai salkuttomista komissaareista.
EU on muuttunut myös maatalouspolitiikan ja kauppapolitiikan suhteen. Poliittinen keskustelu aiheesta on kuitenkin puuttunut.
Huomattavaa on lisäksi se, että EU:n perustuslaki tulee olemaan miltei aina kansallisvaltioiden lakien yläpuolella. Kuvaavaa onkin, että perustuslakia valmistelleen konventin jäsenistä 94 prosenttia vaati kansanäänestyksen järjestämistä kaikissa jäsenmaissa.
Viimeisten kyselyjen mukaan myös suomalaisten suomalaisista 46 prosenttia haluaisi, että EU:n perustuslaista järjestettäisiin kansanäänestys.
Leo Stranius
puheenjohtaja, Maan ystävät