Uudet nettikasinot 360

Kansanäänestyskampanja vetoaa puolueiden edustajiin: Antakaa eduskunnan ratkaista kansanäänestyksen tarve

Eduskuntapuolueiden edustajat keskustelevat huomenna 3.9. siitä, pitäisikö Suomessakin järjestää kansanäänestys EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta.

”Tärkeäksi muodostunutta kysymystä ei tulisi haudata vain siksi, että hallituksen kolme avainministeriä eivät kallistuneet kansanäänestyksen kannalle”, laajapohjaisen liikkeen edustajat vaativat, ”Eduskunnalle on annettava mahdollisuus harkita asiaa valiokuntien asiantuntijakuulemisten perusteella”.

Neuvottelujen aattona pitämässään tiedotustilaisuudessa kampanjan aktiivit esittivät uusimmat perustelunsa kansanäänestyksen puolesta ja kertoivat kampanjan tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Syyskuun puolivälissä (10. – 14.9.) liike tuo Suomeen kansainvälisen kansanäänestys-kampanjan demokratiabussin ja seitsemänmetrisen EU-perustuslain. Lisäksi syksyn aikana on tarkoitus jatkaa nimien keräämistä kansanäänestys-adresseihin ja järjestää korkean tason keskustelutilaisuuksia. Tällä hetkellä nimiä on koossa lähes 25 000.

”Suomalaisia koskeva päätöksenteko tapahtuu yhä useammin ylikansallisten foorumeiden kautta, kaukana kansalaisista. Hallituspuolueiden kolmen koplan keskinäinen sopiminen kansanäänestyksestä on yksi parhaimmista syistä kansanäänestyksen järjestämiseen”, toteaa Maan ystävien puheenjohtaja Leo Stranius.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden Annukka Berg kritisoi Suomen hallituksen nokkamiehiä eurooppalaisen virstanpylvään sivuuttamisesta: ”EU:n perustuslakiprosessi käynnistettiin juuri siksi, että unionin kehityksestä ja tulevaisuudesta haluttiin selkokielinen sopimus. Mikäli kansalaisia halutaan osallistaa Euroopan yhdentymiskehitykseen, tämä olisi se kymmenen pisteen paikka.”

Myös Vaihtoehto EU:lle -liikkeen puheenjohtaja Ulla Klötzer on pettynyt hallituksen toimintaan: ”Kokemus nimienkeräyskentältä osoittaa, että kansalaiset tuntevat itsensä petetyiksi. Useiden hallituspuolueiden, jopa ministeritason puheenvuorot antoivat odottaa myönteistä päätöstä kansanäänestyksestä tai vähintäänkin sen asiallista käsittelyä. Vanhasen kansalaisten mielipidettä ja demokratiaa vähättelevä ilmoitus näkyykin voimakkaana allekirjoitusryöppynä kansanäänestysvetoomukseen.”

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaisi tuoda EU:n perustuslaista käytävään keskusteluun enemmän sisältökysymyksiä. ”Perustuslaki militarisoi EU:ta tuomalla jäsenmaille keskinäiset turvatakuut ja perustamalla niin kutsutun rakenneyhteistyön, joka tarkoittaa unionin kovaa sotilaallista ydintä. EU:n pitäisi militarismin sijaan sitoutua työttömyyden, köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseen sekä ympäristönsuojelun tason ja kehitysyhteistyön määrän ja laadun nostamiseen. Näistä asioista pitäisi keskustella avoimesti julkisuudessa. Vain kansanäänestyksen järjestäminen takaisi perustuslain kunnollisen käsittelyn ja kannanmuodostuksen keskeisiin muutoksiin”, Arhinmäki toteaa.

Lisätietoja:

  • Paavo Arhinmäki, Vasemmistonuorten puheenjohtaja
  • Annukka Berg, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden EU-työryhmän vetäjä
  • Ulla Klötzer, Vaihtoehto EU:lle -liikkeen puheenjohtaja
  • Leo Stranius, Maan ystävien puheenjohtaja
  • Sami Sulkko, Kansalaisten Eurooppa ry:n puheenjohtaja

www.kansanaanestys.fi